Pages

Gambar Yang Memenangi World Press Photo 2011
AMSTERDAM : Jurugambar Sepanyol, Samuel Aranda dinobat sebagai pemenang anugerah World Press Photo 2011 di New York Times menerusi gambar yang dirakam mengenai seorang wanita berpundah memaut seorang ahli keluarga yang cedera ketika demonstrasi di Yaman . 

Juri anugerah berprestij dunia hari ini memilih gambar berkenaan yang menunjukkan kesan pergolakan akibat 'kebangkitan dunia Arab' yang melanda Asia Barat tahun lalu . Gambar itu dirakamkan di sebuah tempat rawatan yang dijadikan hospital di dalam sebuah masjid di Sanaa pada 15 Oktober tahun lalu . Kejadian tsunami yang melanda Jepun juga antara tema gambar yang bertanding dengan The Associated Press (AP) muncul pemenang untuk tiga anugerah . 

Untuk pertandingan itu, semua 57 jurugambar dari 24 negara terpilih ke peringkat akhir daripada penyertaan lebih 100,000 gambar membabitkan lebih 5,000 jurugambar di seluruh dunia . 

Aranda akan menerima wang tunai sebanyak 10,000 Euro atau AS$ 13,300 dalam satu majlis khas yang akan diadakan selepad ini . - AP


Hm..satu gambar boleh membawa seribu makna kan..sedih lak aku tengok gambar 2..dengan perempuan 2 berpurdahnya..aku just bayangkan kalau aku yang alami situasi 2..kering airmata rasanya..sobsob..uih..cukuplah 2..xnk sedih2..nak happy2 je..hehe..bersyukurlah kita kerana hidup dalam keadaan yg aman sentosa kat Malaysia ni..ok u all'zz semua..peace..^_^0 comments:

Post a Comment

Walaupun Blog ni Simple, Harap Anda Dapat Memberi Komen Yg Memberi Tunjuk Ajar..Dan Kalau Sudi Klik lah Ads Sebagai Tanda Kredit..Terima Kasih..^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright by KAY